Lentoilta 18.2.2011

Perjantaina 18.2. neljätoista kerhon aktiivia kokoontui tutulle Tekesin talon saunalle puhumaan ajankohtaisista lentämiseen liittyvistä asioista. Tarkoituksena oli käsitellä tulevan lentokauden hankintoja, uusia projekteja sekä eri henkilöiden suunnitelmia kilpailujen ja leirien suhteen.

Ottaen huomioon ajankohdan, joka oli Etelä-Suomen koulujen hiihtolomaviikkoa edeltävä perjantai, koolla oli hyvä joukko aktiivilentäjiä ja -jäseniä. Perjantaina 18.3. neljätoista kerhon aktiivia kokoontui tutulle Tekesin talon saunalle puhumaan ajankohtaisista lentämiseen liittyvistä asioista. Tarkoituksena oli käsitellä tulevan lentokauden hankintoja, uusia projekteja sekä eri henkilöiden suunnitelmia kilpailujen ja leirien suhteen. Ottaen huomioon ajankohdan, joka oli Etelä-Suomen koulujen hiihtolomaviikkoa edeltävä perjantai, koolla oli hyvä joukko aktiivilentäjiä ja -jäseniä.  

Tunnelma oli illan aikana leppoisa ja näin päästiin miellyttävästi herättelemään ajatuksia tulevan sesongin suhteen. Saunottiin, syötiin eväitä ja katsottiin kuvakoosteita lentämisestä, sekä kerhon kaluston Puolan maalauskeikoilta. Oli hieno juttu, että paikalla oli niinkin hyvä joukko kokeneimpia pilottejamme, ja samalla sääli, että uusia vasta aloittaneita ei ollut päässyt paikalle. Nyt olisi ollut hyvä tilaisuus saada kovan tason sparrausta omien lentosuunnitelmien virittämiseen.

Pääasioita, joista puhuttiin olivat lähinnä koneiden laskinasiat. Koskiniemen Antti oli tehnyt mielenkiintoisten koosteen tämän hetken uusien ja käytettyjen laitteiden tarjonnasta. Meille tulee vastaan Duon vanhanaikaisen, sekä useamman kerran temppuilleen, laskimen vaihto. Kun konetta tullaan käyttämään nimenomaan jatkokoulutukseen, pitkiin matkalentoihin sekä entistä enemmän kilpailuihin, on laskinvalinta tärkeä. Se tavallaan linjaa tulevaa kerhon kaluston varustamispolitiikkaa yleisemminkin. Mikään läpikäyty vaihtoehto ei varmaankaan suvereenisti noussut yli muiden. Täytyy kuitenkin sanoa, että Pankan Timon paikalle tuoman kunnon karttanäytöllä toimivan laitteen tapaisen uuden sukupolven ratkaisun alkaneen tuntua varsin houkuttelevalta. Todennököisesti meillä olisi, ainakin vielä toistaiseksi, varaa myös sellaiseen. Katsotaan miten asia etenee ennen kesää.

Antin esitys löytyy PDF-muodossa tästä

Muita ajankohtaisia aiheita olivat mm. kerhon kaluston (Ventus ja LS-8:t) maalauskeikat Puolaan, Mattilan Laurin sähkövintturiprojektin eteneminen sekä Vanhalan Karin ehdottama lentosimulaattorin rakentamisprojekti. Maalatut koneet tuntuvat palaavan takaisin Suomeen jopa paremmassa kunnossa kuin mitä ovat olleet uutena. Toivotaan, että Kondor (PZL:n entinen purjekoneiden maalausosasto) pystyy pitämään saman laatutason sarjan loppuun asti!

Lauri on, lähinnä omalla rahoituksellaan, rakentanut aivan uuden sukupolven sähköistä vintturia, erillisine hinauslangan paluuvinttureineen. Todennäköisesti halukkaat, tai ainakin Lopen Liitoveto-osuuskunnan jäsenet kuitenkin, pääsevät ensi lentokaudella kokeilemaan maamme oloissa aivan uudentasoisen, hiljaisen ja ekologisen purjenkoneen hinausratkaisun toimivuutta. Mukana projektissa oleva Pankan Timo kertoi, että ensimmäisten koevetojen kokeilukenttä on vielä auki.

Simulaattoriprojekti on vielä konseptin kehittelyvaiheessa. Kari Vanhala on tarjoutunut rakentamaan sen ydintoiminnot, jos jostain (Liettuasta?) saadaan asiallinen purjekoneen eturunko ohjaimineen. Tämä on mielenkiintoinen projekti, jossa voisi olla mahdollisuus kehittää oikeaa lentämistä niin hyvin jäljittelevä simu, että sitä voisi käyttää alkeis- ja laskinkoulutuksessa "tositarkoituksella". Tämä tulisi tietysti normaalien hupi- ja  nettikisalentämisten sekä purjelennon demolennätysten lisäksi. Homma edellyttää vielä lisätyötä mm. halutun "kenttäkelpoisuuden"  sekä säilytysratkaisun kehittelyssä.

Tästä jatketaan kohti lentokautta. Seuraavaksi meillä on vuorossa kevätkokous edelleen Tekesin talon saunalla (Kyllikinportti 2 A, Länsi-Pasilassa). Sen ohjelmaan kuuluu, muiden tärkeiden asioiden lisäksi, ensimmäisten konevarausviikkojen jakaminen.

Jukka